Sveika mityba

Specialistai pataria: apsipirksite greičiau ir išleisite mažiau

2022-11-04

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos duomenimis, Lietuvoje privačiuose namų ūkiuose per metus išmetama 167,7 tūkst. tonų maisto, kurio vertė yra apie 195,6 mln. eurų. Vis dėlto pastebimas augantis Lietuvos žmonių sąmoningumas maisto švaistymo srityje. Paramą maistu teikiančios organizacijos bendradarbiauja su prekybos centrais, kurie, artėjant galiojimo pabaigai, produktus paskiria labdarai. Socialiniuose tinkluose kuriamos bendruomenės, kuriose žmonės gali pasidalinti maistu, jei nespėja suvartoti. Nepaisant augančio sąmoningumo, maisto švaistymas Lietuvoje – vis dar opi problema. Paprasčiausias būdas, kuris padėtų sumažinti ne tik maisto švaistymą, bet ir sutaupyti, yra maisto planavimas.

Vilniaus visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ mitybos specialistai, artėjant Europos sveikos mitybos dienai, lapkričio 8-ajai, pataria, kaip gyventi sveikiau, taupiau ir iššvaistyti mažiau maisto.

Planuokite ne tik patiekalus, bet ir užkandžius 

Jei jūsų šeima gausi, ko gero paprasčiausiai neturėsite laiko kasdien užsukti į turgų ar parduotuvę, tad maistą reikės planuoti ir pirkti kelioms dienoms ar net visai savaitei į priekį.

Planuojant pirkinius būtų pravartu paklausti šeimos narių, ką jie šią savaitę pageidautų valgyti, ką norėtų įsidėti užkandžiams į darbą, darželį ar mokyklą. Turint preliminarių patiekalų sąrašą, vertėtų susirašyti jiems pagaminti reikalingus produktus ir peržvelgti šaldytuvą bei maisto spinteles, kokius produktus dar turite, o kuriuos jau reikėtų įsigyti. Labai svarbu, planuoti ne tik pagrindinius patiekalus, bet ir užkandžius, nes būtent netvarkingai, be plano užkandžiaudami suvartojame didžiąją dalį nenaudingų kalorijų.

Kad būtų greičiau ir patogiau apsipirkti, produktus sąraše galite suskirstyti grupėmis pagal prekybos centre ar turguje esančius skyrius, pvz., daržovės ir vaisiai – vienoje grupėje, pieno produktai – kitoje, mėsos produktai – trečioje ir pan., tokiu būdu parduotuvėje ar turguje užtruksite trumpiau, be to, sumažės rizika klaidžiojant tarp lentynų prisirinkti nereikalingų pirkinių.

Nusipirktus produktus šaldytuve rekomenduojama sudėti į geriausiai jiems laikyti pritaikytas vietas, kad produktai ilgiau išliktų švieži.

 „Tinka vartoti iki…“ ir „Geriausias iki…“ – skiriasi

Paskirkite konkrečią savaitės dieną ir laiką maistui pirkti. Į parduotuvę ar turgų vykite vieni, be vaikų. Mažiesiems tikrai bus smagiau laiką leisti su seneliais, draugais ar su vienu iš tėvų namie, o jūs tuomet galėsite susikoncentruoti tik į tai, ką turite nusipirkti. Taip pat labai svarbu į parduotuvę vykti pavalgius. Priešingu atveju labai rizikuojate nejučiomis prisipirkti maisto, kurio nėra jūsų pirkinių sąraše.

Keliaujant apsipirkti svarbu nepamiršti pasiimti ir pirkinių krepšelio bei daugkartinių maišelių smulkiems produktams (daržovėms, vaisiams). Nepasiduokite akcijoms ar siūlymams pirkti tris produktus už dviejų kainą, įsivertinkite ar tai tikrai yra dažnai jūsų šeimos naudojamas produktas, ar žinote, kaip jį gaminti, ar mėgstate valgyti. Be to, dažnai tokiu būdu parduodami produktai yra būtent tie, kurių galiojimo laikas greitai baigsis. Įsivertinkite, ar spėsite suvartoti tris pakuotes tokio paties produkto esant trumpam jo galiojimo laikui.

Taip pat labai svarbu mokėti įvertinti maisto galiojimo laiką nurodančią informaciją. Reikėtų atskirti sąvokas „Tinka vartoti iki…“ ir „Geriausias iki…“. „Tinka vartoti iki…“ žymimi labai greitai gendantys produktai, tokie, kaip pienas, jogurtas, mėsa, žuvis. Pasibaigus šių produktų galiojimo laikui jų tikrai nerekomenduojama vartoti. „Geriausias iki…“ yra žymimi negreitai gendantys maisto produktai, tokie kaip kruopos, miltai, makaronai ir t.t. Pasibaigus jų galiojimo laikui, jeigu produktas neturi gedimo žymių: pelėsio, blogo kvapo ir t.t. jį drąsiai dar galite vartoti.

Vilniaus visuomenės sveikatos biuras „Vilnius sveikiau“ kviečia drauge švęsti Europos sveikos mitybos dieną ir lapkričio 6 d. dalyvauti nuotoliniame renginyje-diskusijoje „Pakviesk planetą pietų“. Kulinarijos studijoje drauge gaminsime tvarius ir sveikus pietus, o diskusijoje paliesime taip šiuo metu aktualią tvarumo temą. Daugiau informacijos www.vilniussveikiau.lt ir „Vilnius sveikiau“ socialinių tinklų paskyrose.

Susijusios naujienos
Sveika mityba
2024-07-08
Prasidėjo bendra „Vilnius sveikiau“ ir „Lidl“ kampanija „Daržovės kiekvieną dieną – misija įmanoma”
Daržovės yra būtinos kiekvieno vaiko kasdieniame maisto racione, nes jose gausu skaidulų, vitaminų ir mineralų. „Vilnius sveikiau” atliktas vaikų gyvensenos tyrimas parodė, kad tik 4 iš 10 Vilniaus miesto mokyklinio amžiaus vaikų kiekvieną ...
Sveika mityba
2024-04-30
Net daugiau nei pusę išmetamo maisto iššvaistome patys savo namų virtuvėje
Mūsų planetoje mažėja išteklių, tačiau populiacija vis dar auga sparčiu tempu. Jungtinių Tautų Organizacijos (JTO) skaičiavimais, jei 2050 m. pasaulio žmonių populiacija sieks 9.8 mlrd. gyventojų, gamtinių išteklių palaikyti dabartiniam gyv...
Sveika mityba
2023-11-08
Europos sveikos mitybos diena: „Rakto skylutės“ maisto produktai – raktas į sveikatą
Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro duomenimis, kas trečias lietuvis neskaito maisto produktų etikečių, o likusi dalis dažniausiai skaito tam, kad pasižiūrėtų produkto galiojimo datą. 39,7 proc. suaugusiųjų Lietuvos gyventojų pirkda...
Skip to content