Psichikos sveikata

Nauja kampanija kviečia rinkti kilometrus už gyvenimą: palaiko žmones, susidūrusius su savižudybės rizika

2024-08-08

Pasaulinę savižudybių prevencijos dieną, rugsėjo 10-ąją, Vilniaus visuomenės sveikatos biuras „Vilnius Sveikiau“ kviečia paminėti aktyviai. Visą mėnesį vyks socialinė kampanija „Mink už gyvenimą“ – programėlės „Walk15“ iššūkyje bus galima rinkti kilometrus, kurie simbolizuos palaikymą žmonėms, patyrusiems ar patiriantiems savižudybės grėsmę.

Nuo rugpjūčio 10 d. iki rugsėjo 10 d. „Vilnius Sveikiau“ kviečia judėti – važiuoti, bėgti, eiti – ir „Walk15“ programėlėje skaičiuoti kilometrus arba žingsnius, kurie iššūkio pabaigoje bus susumuoti. Kampanijos metu kiekvienas nueitas, nuvažiuotas dviračiu ar nubėgtas kilometras simbolizuos palaikymą asmenims, susidūrusiems su savižudybės grėsme.

„Žygis dviračiais yra Pasaulinės savižudybių prevencijos dienos minėjimo tradicija daug metų, kuri ir įkvėpė šių metų iniciatyvą – vienytis ir judėjimu išreikšti palaikymą krizę patyrusiems ar šiuo metu patiriantiems žmonėms. Gyventojai skatinami tai daryti jiems priimtinais būdais: einant, bėgant ar važiuojant. Šis kvietimas – ne tik svarbi žinutė sunkumus išgyvenantiems, bet ir siekis visus paskatinti jaustis geriau – nuo seno žinome, kad aktyvi fizinė veikla kiekvienam iš mūsų padeda rūpintis savo psichikos ir fizine sveikata“, – sako Vilniaus miesto vicemerė Simona Bieliūnė.

Aktyviausių iššūkio „Mink už gyvenimą“ dalyvių laukia dovanos. Kiekvienas prisijungęs prie iššūkio turės galimybę laimėti bilietą į teatro „Kitas kampas“ spektaklį „Nuostabūs dalykai“, kuris vyks rugsėjo 19 d. „Menų spaustuvėje“. Taip pat iššūkio dalyviai galės laimėti „Ponas dviratis“ ar „Vilnius Sveikiau“ įsteigtus prizus.

„Vilnius Sveikiau“ prie šios kampanijos ragina kviesti jungtis visus šeimos narius, draugus, kolegas, kaimynus, skleisti žinutę, jog su savižudybės rizika susiduriantys asmenys nėra vieni. Numinti kilometrai simbolizuos vieningumą, visuomenės rūpestį ir dėmesį šiai temai.

„Vis dar gyvename visuomenėje, kurioje su savižudybių grėsme susiduriama kasdien. Šia kampanija norime išreikšti palaikymą visiems, kurie patiria sunkumų, išgyvena netektį ar turi sunkiai pakeliamų minčių. Siekiame „normalizuoti“ psichikos sveikatos temą, kadangi visuomenėje vis dar pastebimas stigmatizavimas ir vengimas kalbėti šia jautria tema. Viliuosi, jog tapsime dar atviresni, dalinsimės patyrimais ir žiniomis psichikos sveikatos srityje, suteiksime aiškumo ir vilties tiems, kas ieško pagalbos“, – kampanijos pradžia džiaugiasi „Vilnius Sveikiau“ laikinai direktoriaus pareigas einanti Aurelija Šiautkulienė.

Pasaulinę savižudybių prevencijos dieną – rugsėjo 10 d., gyventojams „Vilnius Sveikiau“ pristatys naujausius visuomenės apklausos rezultatus, kurie atskleis šalies gyventojų nuostatas apie savižudybę bei savižudybių artimoje aplinkoje patirtį.

Rudens pradžioje taip pat prasidės bei bus tęsiamos „Vilnius Sveikiau“ visuomenei organizuojamos veiklos: nemokami „safeTALK“ mokymai, skirti savižudybių prevencijai, savižudybių intervencijos įgūdžių mokymai „ASIST“. Gyventojams bus teikiamos asmeninės psichologo konsultacijos, bus organizuojamos savitarpio pagalbos grupės ir įvairūs psichikos sveikatos stiprinimui skirti renginiai.

Daugiau informacijos apie renginius galite rasti www.vilniussveikiau.lt ir „Vilnius Sveikiau“ socialinių tinklų paskyrose.

Susijusios naujienos
Psichikos sveikata
2024-08-14
Rugsėjį startuoja pozityvios tėvystės programa „Neįtikėtini metai“
Pranešame apie rugsėjo mėn. startuojančias 4 nuotolines „Neįtikėtinų metų” grupes ir dalinamės informacija apie programą bei dalyvių įspūdžiais po pirmųjų grupių pavasarį.  Įrodymais pagrįstos pozityvios tėvystės programos „Neįtikėtini m...
Psichikos sveikata
2024-06-12
Vilniaus mieste darbą pradėjo savižudybių prevencijos koordinatorė
Vilniaus mieste darbą pradėjo savižudybių prevencijos koordinatorė Goda Nausėdaitė. Šių metų pradžioje Sveikatos apsaugos ministerija patvirtino Savižudybių prevencijos koordinavimo savivaldybėse tvarkos aprašą, kuris skirtas efektyviau vyk...
Psichikos sveikata
2023-11-27
Viskas gerai nesijausti gerai – svarbu apie tai kalbėtis ir kreiptis pagalbos
Vilniaus visuomenės sveikatos biuras „Vilnius sveikiau“ lapkričio mėnesį pradėjo socialinę kampaniją „Viskas gerai nesijausti gerai (svarbu apie tai kalbėtis ir kreiptis pagalbos)“! Kampanijos metu kviečiame gyventojus atkreipti dėmesį į į...
Skip to content