Sveika mityba

Ne tik gardu, bet ir sveika: kuo kiekvienas šaltibarščių ingredientas naudingas sveikatai

2023-06-07

Daugelis lietuvių šiltojo metų sezono neįsivaizduoja be dubenėlio šaltibarščių, patiektų su garuojančiomis bulvėmis. Šią tradicinę sriubą vasarą rasite bene kiekvienoje kavinėje, o ir paprastas jos receptas leidžia nesunkiai šaltibarščius pasigaminti patiems namuose.  Žinoma, kiekviena šeima turi savo mėgstamiausią šaltibarščių receptą. Vieni mėgsta dėti virtus, o kiti marinuotus burokėlius. Vieniems šalta sriuba neįsivaizduojama be kiaušinio, o kitiems jo visiškai nereikia.  Kadangi vis dažniau esame linkę maisto produktus rinktis pagal naudą mūsų sveikatai ir savijautai, gali kilti nemažai įvairių klausimų. Pavyzdžiui, ar šaltibarščiai yra sveikatai palankus patiekalas? Ar galime prie jų patiekti bulves? Kokį kefyrą geriausia naudoti?  

Vilniaus visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ Visuomenės sveikatos stiprinimo skyriaus specialistė, vykdanti visuomenės sveikatos stiprinimą (sveikatai palanki mityba), Rima Novikevičiūtė teigia, jog pasirinkus tinkamus ingredientus, šaltibarščiai gali būti maistingas, gardus ir sveikatai palankus patiekalas, bei plačiau aptaria tradicinei sriubai būdingus produktus. 

Burokėliai. Ši daržovė yra svarbiausias šaltibarščių ingredientas. Naudingiausia naudoti šviežius ir termiškai neapdorotus, kad išliktų kuo daugiau vitaminų, mineralų. Šviežius burokėlius reiktų sutarkuoti, apšlakstyti citrinos sultimis ir palikti kelioms valandoms pastovėti. Nėra rekomenduojama naudoti marinuotų burokėlių, nes naudojami nemaži kiekiai cukraus bei acto. Galima rinktis ir virtus ar raugintus, jie tikrai bus naudingesni negu marinuoti. Nepamiršti šaltibarščiams naudoti ir jaunus burokėlių lapus bei kotus, kurie suteiks ne tik švelnų skonį, bet ir padidins patiekalo maistinę vertę. Burokėliuose gausu geležies, vitamino A ir C, o burokėlių lapuose gausu kalcio, skaidulinių medžiagų, kurios padeda gerinti virškinamojo trakto veiklą ir išvengti vidurių užkietėjimo bei sumažina cholesterolio kiekį kraujyje.  

Kefyras ar pienas? Geriausia rinktis raugintus pieno produktus, kuriuose gausu gerųjų bakterijų. Kefyro riebumas rekomenduojamas ne didesnis negu 2,5%, kad išvengti per didelio kiekio sočiųjų riebalų. Taip pat kefyre randamas mažesnis laktozės kiekis ir tiks asmenims, kurie yra jautresni. O negalintiems, ar nevartojantiems pieno produktų turime įvairių augalinių alternatyvų. Namuose pasigaminti „grietinėlę“ galima iš saulėgrąžų sėklų ar prekybos centre įsigyti tinkamiausią pakaitalą. Perkant svarbu atsižvelgti į sudėtį ir rinktis kuo natūralesnį produktą, kuriame mažiau cukrų, druskos ir kitų papildomų priedų. Kefyre gausu B grupės vitaminų, kalio, kalcio, fosforo, geležies. Kefyras taip pat veikia kaip natūralus antioksidantas ir mažina cholesterolio kiekį kraujyje.  

Žolelės. Nepamirškite į šaltibarščius dėti įvairių šviežių žolelių: krapų, svogūnų laiškų, čiobrelių. Jie suteikia ne tik išskirtinį skonį, bet turi daug naudingųjų savybių. Juose gausu antioksidantų, vitaminų, eterinių aliejų, kurie turi teigiamą poveikį sveikatai. Įvairios prieskoninės žolelės, kaip krapai, čiobreliai, bazilikai, svogūnų laiškai ir kt. gerina širdies veiklą, stiprina organizmo imuninę sistemą ir turi daug naudingų medžiagų mūsų organizmui.  

Kiaušiniai. Jie tikrai nėra būtinas šaltibarščių komponentai. Baltymų ir riebalų jau gauname iš pieno produktų. Žinoma, jeigu dienos eigoje suvartojote mažesnį kiekį baltymų, riebalų tuomet mažas kiaušinio gabalėlis tikrai nepakenks. Kiaušinio baltymas lengvai pasisavinamas žmogaus organizmo ir užtikrina įvairių vitaminų vartojimą: A, B grupės, E, D.  

Bulvės. Svarbu, kad bulvės būtų paruoštos tausojančiu maisto gaminimo būdu ir išsaugotų kuo daugiau maistinių savybių bei nesusidarytų kenksmingų junginių. Šviežias bulves virkite ar ruoškite garuose su lupena. Kepant orkaitėje nepadauginkite aliejaus ir neperkepkite. Per daug apkepusiose bulvėse randama kancerogeninės medžiagos akrilamido, kuris skatina onkologinių susirgimų riziką. Bulvės yra prisotintos mūsų organizmui svarbiais vitaminais ir mineralais, kaip vitamino C, B grupės, magnio, kalio, geležies. Reikėtų akcentuoti, kad bulvių lupena turi daugiausiai kalio ir magnio, tad jas nulupdami prarandame gausų kiekį šių naudingų medžiagų mūsų organizmui.  

Birželio 10-ąją kviečiame dalyvauti  PINK SOUP FEST Vilniaus šaltibarščių festivalyje, kuriame dalyvių lauks pačios įvairiausios pramogos: 

  • Centrinėje renginio erdvėje nuo Barbakano kalno lauks čiuožykla į didžiulį dirbtinį šaltibarščių dubenį.
  • Vyks geriausio šaltibarščių festivalio dalyvio kostiumo rinkimai. 
  • Bus įrengta zona vaikams su batutais ir poilsio erdvė Kūdrų parke. 
  • Taip pat bus maisto vagonėliai, Tymo turguje pardavinėjantys šaltibarščius ir kitus skanėstus. 
  • Visame mieste savo šventinius pasiūlymus pristatys restoranai, barai, viešbučiai, muziejai, ekskursijų ir kitų pramogų organizatoriai. 
  • Vakare renginio dalyvių lauks Leono Somovo koncertas, kuriame tikrai norėsis pajudėti! 

Daugiau informacijos apie renginį >>>

Taip pat daugiau apie sveiką mitybą galite sužinoti www.vilniussveikiau.lt ir „Vilnius sveikiau“ socialinių tinklų paskyrose. 

Susijusios naujienos
Sveika mityba
2024-07-08
Prasidėjo bendra „Vilnius sveikiau“ ir „Lidl“ kampanija „Daržovės kiekvieną dieną – misija įmanoma”
Daržovės yra būtinos kiekvieno vaiko kasdieniame maisto racione, nes jose gausu skaidulų, vitaminų ir mineralų. „Vilnius sveikiau” atliktas vaikų gyvensenos tyrimas parodė, kad tik 4 iš 10 Vilniaus miesto mokyklinio amžiaus vaikų kiekvieną ...
Sveika mityba
2024-04-30
Net daugiau nei pusę išmetamo maisto iššvaistome patys savo namų virtuvėje
Mūsų planetoje mažėja išteklių, tačiau populiacija vis dar auga sparčiu tempu. Jungtinių Tautų Organizacijos (JTO) skaičiavimais, jei 2050 m. pasaulio žmonių populiacija sieks 9.8 mlrd. gyventojų, gamtinių išteklių palaikyti dabartiniam gyv...
Sveika mityba
2023-11-08
Europos sveikos mitybos diena: „Rakto skylutės“ maisto produktai – raktas į sveikatą
Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro duomenimis, kas trečias lietuvis neskaito maisto produktų etikečių, o likusi dalis dažniausiai skaito tam, kad pasižiūrėtų produkto galiojimo datą. 39,7 proc. suaugusiųjų Lietuvos gyventojų pirkda...
Skip to content